Bij de beschrijving van de DISC database van Nederland hebben we al laten zien dat de leefstijlen per regio of gemeente duidelijk kunnen verschillen. Maar ook binnen een gemeente zien we per wijk of buurt duidelijke verschillen in het leefstijlprofiel van de bewoners, zoals deze afbeelding van de gemeente Utrecht laat zien.
In de binnenstad wonen meer mensen met een Paarse of Rode leefstijl. Deze groepen wonen graag in een dynamische en multifunctionele buurt. In de wijk Overvecht wonen daarentegen meer huishoudens met een Lime of Groene leefstijl. Deze leefstijlgroepen zijn vooral gehecht aan de buurt waarin zij wonen, en blijven daar ook liefst temidden van hun familie, vrienden en bekenden. De wijken Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern laten weer een ander beeld zien. Hier zijn de leefstijlgroepen Aqua en Blauw relatief sterk aanwezig. Deze bewoners wonen graag in een rustigere woonwijk, maar wel met het centrum en de daar aanwezige culturele en commerciële voorzieningen binnen handbereik.
Deze verschillen per wijk of buurt zijn bijvoorbeeld van belang bij het vaststellen van een retail structuurvisie voor een gemeente. Maar ook op het gebied van horeca- of maatschappelijke voorzieningen hebben de verschillende leefstijlgroepen duidelijk ook andere wensen en behoeftes.
Het retail landschap is de laatste jaren sterk veranderd met de opkomst van het online winkelen en de veranderingen in het winkelgedrag als gevolg van de corona epidemie. Een gedetailleerd beeld van de consumenten in een verzorgingsgebied is daarom erg van belang bij toekomstbestendige ontwikkeling van “het hart van de wijk” of een stadsdeelcentrum. Welke winkels passen het beste bij de consumenten in het verzorgingsgebied? En welke invulling met maatschappelijke of vrijetijdsfuncties zijn het meest geschikt om lege winkelpanden weer een goede nieuwe bestemming te geven?
Met behulp van de leefstijlprofielen op wijk en buurt niveau kan zo inzicht gegeven worden in de wensen en behoeftes van de lokale consument, zodat daar met de voorzieningen bij aangesloten kan worden. Zowel in bestaande wijken en buurten, maar ook bij de opzet van nieuwe wijken, uitbreiding of herontwikkeling.